Plimbare cu trenulețul - TÂRGU NEAMȚ - Small Train Ride (Moldova, Romania)

58 Views
Published
Activați subtitrarea în românește!
Punct nodal al turismului din Moldova, orașul Târgu Neamț are din vara anului 2022 o nouă atracție și anume un trenuleț. Acest mijloc de locomoție turistică parcurge un traseu de circa 2,5 Km având ca punct de plecare piața Bisericii Adormirea Maicii Domnului din centrul orașului, și punct final, de revenire, parcarea de la poalele Cetății Neamț (lângă stadionul și parcul Cetatea). Se preconizează extinderea traseelor pentru a deservi diverse pensiuni din zonă.
„Locomotiva” trenulețului a fost construită pe un Land Rover din 2006 de o firmă austriacă specializată. Mașina are un motor diesel de 2,5 l, tracțiune 4x4, dar este necesar și folosit numai 2x4. Trenulețul a fost adus din Germania unde deservea un parc de distracții. Mașina este omologată de către Registrul Auto (în Austria, Germania și România), are la zi verificarea tehnică periodică, asigurare, ca orice autovehicul care circulă pe drumurile patriei.
Pentru început parcurgem zona centrală, aglomerată, a orașului. Ajungem la sensul giratoriu unde se află și parcul cu statuia marelui povestitor Ion Creangă (1837-1889) și continuăm înainte, spre Cetatea Neamț. Imediat pe stânga vedem fosta Școală israelito-română (1897) și casa memorială Veronica Micle (1850-1889) ... cu eventualii plopi fără soț. În același sector, dar pe partea dreaptă, sunt fosta Școală Domnească (1852), în prezent găzduind muzeul orașului (istorie și etnografie), după care urmează Spitalul Sfântul Dimitrie, construit tot în 1852. Inaugurarea în 1852 de către domnitorul Modovei, Grigore Ghica, a Școlii Domnești și a Spitalului Sf. Dimitrie este prezentată de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”. De aici străbatem cartierul Țuțuieni întemeiat de oieri transilvăneni de prin părțile Bârsei, Năsăudului si Săliștea Sibiului, stabiliți aici pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Lăsăm pe dreapta Biserica Sf. Nicolae (1997) având vis-a-vis parcul cu monumentele eroilor români și sovietici. După alte case și vile, lăsăm pe dreapta Parcul Cetate. În față este Stadionul Cetatea, dar facem dreapta trecând pe lângă parcarea în care ajungem după ce facem o buclă largă cu sens unic. Lăsăm pe dreapta Hotelul Casa Arcașului, pe stânga Pensiunea la Cetate, de unde se desprinde drumul care urcă la Cetatea Neamț (circa 10-20 minute, pe jos). Trenulețul mai face de două la stânga pentru a ajunge în parcarea amintită, dar nu înainte de a trece pe lângă un zid de piatră care are încastrat un colț de beton aparținând unei cazemate din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Din zona parcării se vede Cetatea Neamț pe vârful Dealului Pleșu.
Dacă plimbarea cu trenulețul v-a plăcut, îl puteți lua și în sens invers. Obișnuit, plecarea se face la ore fixe din piața situată în fața Bisericii Adormirea, iar întoarcerea de la Cetate, la și jumătate.
Category
Moldova
Commenting disabled.